Vastgoedsector
Digitale transformatie
Jun 04, 2020
4 min

Digitale transformatie in de vastgoedsector, mis de boot niet!

Florence Robert
Marketing Specialist
Van de vastgoedsector is geweten dat hij nogal huiverig staat tegenover innovatie en digitale transformatie. Toch lijken die geleidelijk aan vaste voet te krijgen binnen de sector.
Tijdens de 8 weken van de lockdown moesten vastgoedprofessionals (net zoals de rest van de wereld) snel en noodgedwongen hun manier van werken aanpassen, wilden ze niet zinken. Zoals ze in Québec zeggen: het is in het water dat je het beste leert zwemmen.
📱Nochtans doen digitale tools steeds vaker hun intrede in de vastgoedsector
Het gaat vooral om een digitale omschakeling in de sector, die al aan de gang was voor de uitbraak van Covid-19, vertelt Vincent Lecamus, redacteur bij Immo 2.0. Hij vermeldt een aantal trends die de afgelopen jaren de kop al opstaken zoals “een hogere wendbaarheid in de modellen met de gevolmachtigden, ‘low cost’-aanbiedingen, businesscenters en immobiliënkantoren die zichzelf heruitvinden, het gebruik van hun kantoor veranderen en de krachten bundelen”. Hij voegt er wel aan toe dat veel van die trends zich nog in testfase bevinden. 130 Belgische start-ups hebben hun pijlen gericht op de sector en staan klaar om hem heruit te vinden.
Sommige tools zijn al in gebruik zoals virtuele bezoeken aan panden (met NodalView of Nirli) of het ondertekenen van contracten (offertes, aktes, huurcontracten) op afstand dankzij Yousign. Maar ook videoconferentietools zoals Whereby of Zoom, die het mogelijk maken om van thuis uit in contact te treden met een betrokken partij als een verplaatsing geen must is. De digitale transformatie in de sector beperkt zich niet tot de makelaars. Ook kantoren nemen steeds meer hun toevlucht tot efficiëntere oplossingen om zich beter te organiseren, en versnellen hun verkoopcyclus via het platform SweepBright. En de evolutie raakt ook de bouwsector. Uiteraard zijn bepaalde taken van de vastgoedmakelaar moeilijk of zelfs onmogelijk uit te voeren van thuis uit. Een virtueel bezoek kan dan wel helpen om de zoektocht te verfijnen, toch moet een pand fysiek bezocht worden vooraleer er een handtekening kan volgen.
De digitale transformatie dateert niet van vandaag. Maar de huidige omstandigheden hebben wel alles in een stroomversnelling gebracht. En marktspelers die zich niet aanpassen, kunnen wel eens uit de boot vallen.
💪 De uitdagingen van morgen van een vastgoedmakelaar
In dit opzicht is het begrijpelijk dat immobiliënkantoren en hun medewerkers de vinger aan de pols moeten houden, willen ze concurrentieel blijven. En al zeker na deze gezondheidscrisis. Spelers uit de sector moeten hun kennis van de technologie en tools bijschaven en proberen eruit te springen met innoverende diensten. Sommige kantoren hebben het goed begrepen. Ze bieden fotodiensten aan gespecialiseerd in gebouwen om de advertenties van hun verkopers te verfraaien. Maar ook 3D-voorstellingen om potentiële inrichtingen te kunnen visualiseren, of virtuele bezoeken zoals we reeds vermeldden.
Zoals Vincent Lecamus uitlegt, moeten kantoren hun communicatie, de omzetting van prospects in klanten, hun opvolging en meer nog, hun binding, in overweging nemen. En vooral die omzetting wordt belangrijk, want door de verandering speelt het menselijke aspect een steeds grotere rol. Hoe bindt u klanten die een pand kopen en daarna verdwijnen? Neem de tijd om ze te leren kennen. Zo ontdekt u misschien wel dat ze kopen om te investeren en te verhuren. U kunt ze dan voorstellen om hun vastgoedbeheer voor uw rekening te nemen en ze een complete dienst aanbieden. En we blijven nog even binnen de digitale context. Smovin is een webapp waarmee u een groot aantal taken op een ludieke en eenvoudig manier kunt automatiseren zonder dat er een opleiding nodig is, in tegenstelling tot de overige alternatieven op de markt.
De digitale transformatie is bedoeld om u het leven gemakkelijker te maken en u “tijd te laten winnen, de prestaties een boost te geven en de klantenervaring te verbeteren (…). De digitalisatie mag niet alleen mooi in de oren klinken of gebruikt worden om mee te zijn” concludeert Vincent Lecamus.
Elke crisis brengt een nieuwe geboorte mee. De bevalling is er niet een zonder pijn, maar de mogelijkheid om zich heruit te vinden vormt de mooiste opportuniteit die er is!
Vond u dit artikel interessant? Wilt u graag meer weten over nieuwe opportuniteiten en innovaties op de vastgoedmarkt? Neem deel aan onze volgende Webinar.
Vond u dit artikel interessant? Wilt u er graag meer over weten? Schrijf u in voor onze webinar van (in het Frans) “Immobilier : comment se réinventer dans un monde de plus en plus digital” op Dinsdag 9 Juni om 16.30 met Ygal Levy, Key Account Manager van SweepBright en Jonathan Pham, CEO van WeInvest.
Ontdek Smovin, uw verhuurbeheer toom die eenvoudig en efficiënt is.
Zorg goed voor uzelf en voor de anderen! 💙

Blijf op de hoogte

    © Copyright 2020 Smovin. All rights reserved.