Coronavirus
Huurbetaling
Huurder
Mar 26, 2020
2 min

[Covid-19] - Wat zijn de betalingsrechten voor mijn huurder?

Florence Robert
Marketing Specialist
Veel van jullie hebben ons de volgende vraag gesteld: “Mag mijn huurder deze maand zijn of haar huur niet betalen? »
Hier vindt u meer details over de rechten en plichten van huurders en eigenaars van onroerend goed in het kader van het Coronavirus:
Zoals bevestigd door onze expert op het gebied van onroerend goed, is de wet tot op heden (25/03) niet veranderd en heeft de regering geen nieuwe maatregelen aangekondigd met betrekking tot de terugbetaling van huurgelden, zoals bijvoorbeeld in Frankrijk. Uw huurder is dus wettelijk verplicht zijn huur volledig te betalen tot het einde van het huurcontract, tenzij u samen, schriftelijk, anders overeenkomt.
Als uw huurder de komende maand(en) zijn huur niet kan betalen, is het in de praktijk zowel in zijn belang als in dat van u om samen oplossingen te vinden. Dit kan u lange en dure ontruimingsprocedures besparen.

1. Afbetalingsplan

U kunt samen een afbetalingsplan afspreken, d.w.z. dat u de huurbetalingen over meerdere maanden (binnen een redelijke termijn) kunt spreiden. Het bedrag van de onbetaalde maand(en) zou bijvoorbeeld gelijkmatig over de volgende 6 maanden kunnen worden gespreid. Let op: alle overeenkomsten moeten schriftelijk, in tweevoud, door beide partijen worden ondertekend. Hier is een voorbeeld dat u kunt gebruiken.

2. Uitstel van betaling

U kunt er ook mee instemmen de betaling van de huur door uw huurder uit te stellen. In dit geval kunt u contact opnemen met uw bank om uw maandelijkse hypotheekbetaling uit te stellen en een gat in uw cashflow te voorkomen. De banken hebben immers via FEBELFIN aangekondigd dat ze flexibeler zullen zijn met betrekking tot de terugbetaling van leningen. Hiervoor moet u een verzoek indienen bij uw bank. Meer info hier.

2. Ondersteuningsplan voor zelfstandigen

Als u of uw huurder zelfstandige is en in financiële moeilijkheden verkeert als gevolg van de Covid-19-situatie, informeer dan naar de door de overheid gelanceerde zelfstandigen steunmaatregelen. U zou kunnen profiteren van steun die de financiële wanbetalingen geheel of gedeeltelijk verlichten.
Wij raden u aan om solidair te blijven met elkaar en samen te zoeken naar de oplossingen die het meest geschikt en comfortabel zijn voor de verschillende partijen. Een confrontatie kan duurder zijn in tijd en geld voor iedereen.
Als u twijfelt of vragen heeft over uw eigendommen na de Coronavirus crisis, blijft Smovin tot uw beschikking staan om deze te beantwoorden via e-mail (conseils@smovin.be) of via onze Facebook groep: Eigenaren: Hoe om te gaan met Covid-19?
Zorg voor jezelf en anderen! 💙

Blijf op de hoogte

    © Copyright 2020 Smovin. All rights reserved.